Vad gäller om dolda fel?

Nu under sommaren befinner vi oss i högsäsong av fastighetsköp. Även om bostadsmarknaden är ganska så het i storstäderna under resten av året, är den ännu hetare just under vår- och sommarmånaderna. Vi lånar som aldrig förr, och ekonomerna har varnat för en fastighetsbubbla. Ändå köper vi som aldrig förr, vilket är positivt, eftersom det visar på en optimistisk framtidstro. Men det är lätt att mitt i allt det positiva som händer vid ett lägenhets- eller husköp, att bli lurad, eller fartblind. Och det är vad som händer då, som detta inlägg ska handla om.

Både köpare och säljare har ansvar

Det är inte alltid så att vi konsumenter vet vad som gäller vid en lägenhets- eller husaffär. Ofta har man ju hört att köparen har ett eget ansvar för att sätta sig in i husets skick, bostadsrättsföreningens ekonomi och så vidare. Få vet om att även säljaren har ett stort ansvar att berätta om fel i fastigheten för köparen. Från det datum som köparen har köpt huset, har säljaren under de följande 10 åren ett ansvar för fel som funnits i huset vid tidpunkten för försäljningen. Det är lång tid. Säljaren har alltså en omfattande skyldighet att tala om vad som som är fel på fastigheten för köparen.

Ta reda på juridiken innan du gör affärer

Det kan vara bra att ta reda på grundläggande juridik vid eventuella köp, eller försäljningar, om det nu inte är så att man råkar gilla rättstvister. På tal om det, när ska man anlita en jurist? Och finns det hjälp att få, även om man kanske inte har råd att anlita en dyr advokat? Allt sådant, som dolda fel i hus – vad gäller och andra juridiska frågor kan du läsa om på juridiken.org. Där finns information om vad du som konsument och affärspart bör känna till då det gäller hus eller lägenheter. Lycka till!

29 Jun 2017