Stora händelser som skedde 1950

Under 1950 så skedde en hel del. Bland annat dessa saker:

  • Koreakriget börjar när Nordkorea invaderade Sydkorea i juni
  • USA - Great Brinks Robbery
  • Diner's Club utfärdar de första kreditkorten.
  • President Truman undertecknar Organic Act of Guam.
  • Tollundmannen, en mumifierad kropp från 300-talet, hittas.
  • President Harry Truman skickar amerikansk militär personal till Vietnam för att hjälpa franska styrkor
  • Två Long Island pendeltåg krockar i Richmond Hills-delen av Queens och dödade 79 människor
  • Albert Einstein varnar för att kärnvapenkrig kan leda till ömsesidig förstörelse
  • James Dean får sitt genombrott när han dyker upp i en Pepsi-reklam

1950 var början på de snabba förändringar som skulle ses under de kommande 2 decennierna, den stora depressionen höll på att bli ett svagt minne och familjer flyttade ut till förorterna. eftermiddagar med tecknade filmer på biomatinéer, tiderna var mildare med lite våld och konsumentrevolutionen var på väg att börja på ett stort sätt, och hushållets man blev den enda familjeförsörjaren. 

USA - Great Brinks Robbery

1. The Great Brinks Robbery äger rum den 17 januari.

2. Brinks pansarbilsdepå i Boston, Massachusetts, gjordes inbrott av en grupp på 11 män i ett välplanerat och samordnat rån, befäst av Anthony Pino.

3. Rånarna använde Halloween-masker som förklädnader och genomförde rånet på cirka 30 minuter och stal cirka 2,7 miljoner dollar.

4. Gärningsmännen greps för att en av männen som var inblandade i brottet, Joseph "Specs" O'Keefe, hade gripits för ett annat brott och hotat att samarbeta med myndigheter.

5. De andra medlemmarna i gruppen försökte få O'Keefe att mörda men försöket misslyckades.

6. Efter den felaktiga träffen bestämde sig O'Keefe för att samarbeta med FBI och gjorde en överenskommelse om att vittna mot sina medbrottslingar.

7. Två av inbrottstjuvarna dog innan de ställdes inför rätta och de återstående åtta inbrottstjuvarna dömdes till livstids fängelse.

8. De greps inte förrän i januari 1956, strax innan preskriptionstiden för rånet gick ut. Endast en del av pengarna återfanns någonsin.

Diner's Club utfärdar de första kreditkorten.

1. Det första oberoende kreditkortsföretaget skapades av Frank McNamara i februari.

2. De första korten gjordes med kartong och plastversionerna dök upp först på 1960-talet.

3. Diners Club-kreditkortet var det första betalkortet för flera ändamål och inom ett år från det att verksamheten startade hade företaget över 40 000 medlemmar.

4. Kort därefter började företag i andra länder acceptera Diners Club Card som betalningsmetod, vilket gjorde det till det första internationella kreditmedlemskapet 1953.

5. I slutet av årtiondet var över en miljon människor medlemmar 1959.

6. 1981 tog Citicorp över Diners Club och det fortsatte att vara ett populärt val för företag och resenärer.

7. 2008 övertogs det av Discover och 2009 fick BMO Financial Group rätten att utfärda Diners Club-kreditkort i Nordamerika.

Danmark - Tollundmannen, en mumifierad kropp från 300-talet, hittas

I maj hittade Viggo och Emil Hojgaard den mumifierade kroppen av en 300-talsman i en torvmosse på Jyllandshalvön i Danmark. Efter upptäckten grävdes kroppen upp och undersöktes som om han nyligen hade varit ett mordoffer eftersom han hade varit så välbevarad att männen som upptäckte honom ringde polisen för att anmäla brott. Liknande antika kroppar hade hittats tidigare i den regionen så polisen beslöt att rådgöra med ett lokalt museum. De fastställde att kroppen var förhistorisk och hade tillhört en man mellan 30 och 40 år som hade dött genom att hängas medan han offrades till gudarna och begravdes i torvmossen vid sin by för över 2 400 år sedan.

 

15 May 2023