Smidigt sätt att flyttstäda på

När det är dags att byta bostad så kommer det ju det där med att flyttstäda den gamla lägenheten eller huset. Det är en städning som måste göras noggrant och det tar tid. Det allra bästa smidigaste sättet att flyttstäda på är så klart att anlita ett städföretag som erbjuder flyttstädning och andra städtjänster. Men, om du föredrar att göra det själv, så ska vi ge tips på hur du kan göra det på ett bra sätt, som är effektivt och som blir godkänt. 

Planera din städning

En flyttstädning är mer än en "vanlig" städning du kanske gör varje helg. Du bör avsätta ett par dagar för att kunna planera och utföra städningen på bästa sätt. Flyttstädning innebär att du ska göra rent bostadens alla ytor, från golv till tak. Se till så att du alltid anpassar rengöringsmedel efter vilket rum du befinner dig i. Kök och badrum kräver ofta lite starkare medel. 

Smart städguide

Det finns idag checkklistor att gå efter, för att du inte ska missa något. En del delas ut av hyresvärden, andra finns på nätet att använda dig av. Se till att ha den i pappersform så att du fysiskt kan bocka av det du gjort.

I alla rum så ska detta göras:

  • Dammsugning och våttorkning av golv
  • Torka av lister, karmar, kontakter
  • Tvätta fönster
  • Gör rent persienner
  • Gör rent element, även bakom
  • Torka ur garderober/skåp/lådor
  • Ta bort krokar i väggarna

De två rum som kräver mest städning är köket och badrummet. Det eftersom att du i dessa har flera saker som måste göras rent på olika sätt. I köket har du kylen, frysen, ugnen samt fläkt. Dessutom skärbräda, kakel och mycket mer. I badrummet har du kakel och klinkers, tvättställ, toalett, dusch eller badkar samt golvbrunn. Dessutom speglar och annat.

Om du har biutrymmen som hör till bostaden så ska även dessa städas. Det kan vara balkong, garage, förråd eller liknande. Så se till att inte glömma av dessa ställen heller. 

Underlätta för dig själv genom att ha flyttat ut hela bohaget innan du börjar med din flyttstädning.

13 Jun 2020