Renovera ett gammalt jakttorn

Jagar du? Då har du säkerligen någon gång i ditt liv klättrat upp i ett gammalt jakttorn med en stilla undran hur länge det kommer att hålla. Knakande ljud, svajigt och med en stege som tappar steg om man kliver för tungt. Man går ju rätt försiktigt i såna torn...

Det är inte kul att sitta i ett sånt torn när man jagar och inte är det säkert heller. Ett vådaskott kan lätt ske om tornet inte är stabilt och man kan både ramla ner och känna hur tornet rasar under en. Därför är det viktigt att renovera jakttorn innan jakten sätter igång på allvar. Det enklaste sättet är att köpa svenska jakttorn som är stabila och säkra. Sedan monterar man dem enkelt. Det lite svårare sättet är att laga det gamla. 

Gör så här

Börja med att gå ut till tornet du ska använda, är det ett jaktlag där ni roterar mellan olika torn så besök dem alla för att kolla hur de ser ut och hur de mår. Ryck, tryck, klättra och hoppa i tornet. Det ska inte kännas instabilt eller obehagligt. Om delar är sönder, byt ut dem mot nya och om hela tornet är kass - byt ut hela. Vissa väljer att anlita bra målare i Katrineholm för ett skyddande lager med färg, andra använder tjära på träet. Det viktiga är att man inte låter det vara bart. Ett jakttorn behöver ett skyddande lager för att hålla länge. 

 

26 Aug 2022