Måla om väggarna inne

Att måla om där hemma, det är inte så svårt. Det gäller bara att göra det i rätt ordning och inte glömma bort att göra förarbetet på bra sätt för bästa resultat. Du kan läsa tips om måleri mm inför att du ska måla om.

Det du måste börja med, det är förarbetet. Undersök väggarna. Är de målade eller tapetserade? Om det redan är målat kan det räcka med att du spacklar igen eventuella hål och skador och sedan slipar med fint sandpapper. Om det är tapeter, så är det bra att spackla igen skarvarna mellan tapetvåderna och sedan slipa med ett fint sandpapper för att få en jämn och fin yta.

Välja färg till väggarna

Det bästa är så klart att utgå från vad du gillar. Men tänk på hur stort eller litet rummet är. Färgen kan förändras av det samt hur mycket ljus som släpps in genom fönster. Olika kulörer kan göra rummet större eller mindre, beroende på vad du väljer.

Ha bra verktyg

Det är ett måste att ha bra verktyg när du ska måla om. Det finns många olika penslar och rollers att välja mellan. Det bästa är att rådfråga i den butik där du köper dem.

Innan du börjar måla

Ett bra underarbete är även det ett måste. Så borsta av allt damm från väggarna. Är de mycket smutsiga, så går det bra att tvätta dem med en målartvätt. Det ger bättre resultat sedan om du inte slarvar med detta moment. Innan målning så ska du även sätta maskeringstejp för att maskera lister, foder och eluttag.

Börja måla

När du ska måla, börja då med ett lager grundfärg, därefter stryker du två gånger med täckfärgen. Det kan förvisso se bra ut redan efter du gjort första strykningen, men om du vill ha ett fint och jämnt slutresultat ska du alltid måla två gånger. Glöm inte att det ska torka mellan varje gång.

När du målat klart, låt allt torka till och ta sedan bort maskeringstejpen och täckpappen. Nu kan du ställa tillbaka alla möbler och inreda det så som du vill ha det.

22 Aug 2020