Går det att måla betonggolv?

Betong i sig är rätt trist och tråkigt. Det är inte fel att ge det ett lager färg, oavsett om det är betonggolv eller en betongvägg. Det är även ett sätt att förlänga din betongs livslängd. Dock krävs det att du gör mer än bara kladdar på ett lager med färg på betongen.

Innan du målar

Innan du ska måla ett betonggolv är det bra att se till att det är rent och torrt. Börja med att göra rent golvet samt se till att även slipa bort ojämnheter eller rester av gammal färg. Det får inte heller finnas rester av fett eller olja på golvet. Det kan du få bort med hjälp av ett avfettningsmedel. Se bara att noga skölja av alla rester av tvättmedel eller andra medel samt låt golvet torka.

Välja färg

När du ska måla på betong så finns det flera färger att välja mellan. Det är rätt så populärt att använda organiska färger som akrylatfärg och silikonhartsfärg. Men det går även bra att använda silikatfärg, cementfärg eller kalkfärg. Se bara till att läsa på färgen så att du ser om den är lämplig att använda på golvet med betong.

Måla flera gånger

Du kan komma att behöva måla golvet flera gånger om. Hur många gånger det krävs beror ofta på färgen du valt. De flesta färger brukar dock behöva minst två lager utspädd färg och sedan ett par lager outspädd färg. Ha inte för tjocka lager med färg.

Torktid och härdning

Även om färgen torkar på en halvtimme kan det ta flera veckor innan färgen har härdats. Allt beror på temperaturen. Ju kallare det är desto längre tid tar det att både torka och härda.

Anlita proffs

Om du är minsta osäker på att göra allt själv så kan du anlita målare för att måla betong. Det oavsett om det är betonggolv eller betongväggar. Se då till så at du väljer det måleriföretag som gör det bästa jobbet för det bästa priset. Fundera även på budget, vad du vill lägga ner i pengar på det. Det kanske lönar sig mer att göra själv eller så lönar det sig bättre att proffs gör det åt dig. Det beror på hur händig du själv är.

27 Jun 2020