Är det svårt att byta fönster?

Det är en fråga man ofta får höra och svaret är kanske inte så enkelt. För den som vet hur man gör så är det enkelt, men för den som gör det för första gången kan det ju innehålla en del utmaningar. Om du har funderingar på att byta fönster hemma och aldrig gjort det förut så bör du nog ha med en vän som vet hur det går till. Åtminstone vid ett eller ett par fönster så att du får kläm på hur man ska tänka. 

Vill du ändå försöka på egen hand så får du lite tips och råd nedan. Men jag tar inget ansvar för slutresultatet!

3 tips vid fönsterbyte

  • Det enklaste är att byta både karm och fönster samtidigt. Välj fönster i allmogestil om du vill behålla en gammaldags känsla eller mer moderna fönster om du vill förändra husets utseende till det mer moderna. 
  • Mät, mät igen och mät sedan en gång till! När man beställer nya fönster så gäller det att ha ordning på måtten. I många fall kan du köpa specialgjorda fönster som passar ditt hus i andra fall får du antingen såga upp större hål eller sätta igen delar av hålet där det gamla fönstret satt.
  • Använd vattenpass med förnuft. Även om du vill sätta ett fönster rakt så är det inte alltid ditt hus är helt rakt. Börja med vattenpass och sätt kilar så du kan se fönstret. Ser det snett ut mot huset? Kila om så det ser rakt ut. Det är snyggare med ett fönster som SER rakt ut än ett som är rakt och ser snett ut för att huset lutar. 
9 Nov 2021